niedziela, 11 marca 2012

Dlaczego gorąca woda zamarza szybciej niż zimna?

Erasto Mpemba z Tanzanii był w kuchni u swoich rodziców, kiedy dokonał zaskakującego odkrycia: gorąca mieszanka do przyrządzania lodów, którą wstawił do zamrażarki, zamarzła szybciej niż zimna. Dlatego też dziś  tę właściwość cieczy nazywa się efektem Mpemby.
Wytłumaczenie tego zaskakującego zjawiska jest proste. Z gorącej cieczy odparowuje większa ilość płynu niż z zimnej. a im mniej cieczy musi zamarzać, tym mniejszym nakładem energii się to dzieje. Przy tym samym nakładzie energii szybciej zamarznie więc ciecz gorąca, ale też niestety mniej jej pozostanie.

Mikołaj  Wyrzykowski

2 komentarze:

  1. to pytanie mnie bardzo zastanawia. może tak się dzieje bo gorąca woda parując szybciej się schładza i idąc na dno wypycha resztę wody na wierzch . z powodu temperatury wody nie może się zrobić skorupa z lodu więc wszystko schładza się równomiernie. dalej "rozpędzona" energia wody powoduje dalszą szybką zmianę temperatury. piszcie jeśli się mylę

    OdpowiedzUsuń
  2. W większości artykułów piszą, że ten proces nie jest jeszcze wyjaśniony. Moje osobiste przemyślenia podpowiadaja mi, że woda gorąca ma mniejszą gęstość, przez co w naczyniu o tej samej objętości jest jej mniej niż zimnej. Jednak gdzieś przeczytałem, że to baaaardzo mała różnica

    OdpowiedzUsuń